tiistai 26. syyskuuta 2017

Kettukarkit, eli pihlajanmarjamarmeladit


Mikä olisikaan nostalgisempi karkki kuin pihlajat, eli niin kutsutut kettukarkit! Pihlajamarmeladeja voi tehdä myös kotona, ja toisin kuin kaupasta löytyvissä herkkupaloissa, tässä reseptissä on oikeasti pihlajaa! Nyt onkin hyvä hetki testata reseptiä, kun pihat pursuilee Pohjolan sitruunaa. (Katso edellisestä postauksestani ohje myös pihlajahilloon sekä muita vinkkejä.)


Pihlajanmarjamarmeladit
350 g pihlajanmarjoja
5 dl vettä
3 ½ dl sokeria
15 g agar agaria (Algamar)

Pinnalle:
erikoishienoa kidesokeria

Putsaa ja huuhdo marjat, ja mittaa sitten veden kanssa kattilaan. Keitä marjoja vedessä noin 15 minuuttia. Siivilöi mehu ja puserra marjoista kaikki mehut irti siivilän läpi. Sakeaa mehua pitäisi olla noin 3–3 ½ dl. 

Kuumenna jäljelle jäänyt pihlajanmarjamehu kattilassa ja lisää sokeri. Lisää agar agar kiehuvaan mehuun sekoittaen. (Kannattaa hieman katsoa myös käytettävän rouheen/jauheen annostusta ja pakkauksen ohjetta, sillä näissä tuotteissa saattaa olla eroja painossa/määrässä. Minun reseptissäni on käytetty Algamarin luomu agar agaria. Apteekista saatavan Oriolan agar agarin annostus on vain n. 5-7 g. Prismoista ja leivontatarvikekaupoista saatavan jauheen annostuksesta en tiedä.)

Keitä 5-10 minuuttia. Kaada marmeladiseos leivinpaperin päälle vuokaan (suositus n. 20x20 cm). Hyydytä massaa huoneenlämmössä muutama tunti/yön yli. Paloittele sitten hyytynyt marmeladilevy ja anna vielä kuivahtaa muutama tunti tai yön yli, ja kieritä palat sokerissa. Jos marmeladi jää liian kosteaksi, sokeri alkaa sulaa.


Testasin reseptin kolmesti, johtuen agar agarin mittaongelmista. En arvannut, että tuotteissa on niin paljon eroa. Kannattaa huomioida siis reseptiä kokeiltaessa, jos käytät jotain muuta kuin Algamarin agar agaria (jota Ruohonjuuri myy). Ensimmäinen kokeiluni ei hyytynyt, seuraavasta tuli turhan kova (epämiellyttävä purutuntuma), mutta kolmas erä oli napakkaa mutta liki suussasulavaa pehmeää marmeladia. 

 


Kettukarkit<3

"Happamia" sano kettu! Makean ystäville suosittelen kokeilemaan marjojen pakastamista ennen työstämistä. Pakkasen puremat marjat maistuu makeammilta!

Pakasta siis joululahjamarmeladeja varten pihlajat valmiiksi;)


10 kommenttia:

  1. Mahtava kuuloinen ohje! Paljon tuo 15g agar agaria voisi olla suunnilleen teelusikoina tai ruokalusikoina? Ei ole mitään millä punnita eikä googlekaan löytänyt muuntotaulukoita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiitos!:) Käyttämäni agar agar näyttäisi olevan n. 0,4 dl/15g.

      Poista
  2. Tein ohjeen mukaan mutta mehua oli silti se 5 dl. Eli keitin marjat, siivilöin ne pois, pusersin ne siivilää vasten eli nesteen takaisin kattilaan. Mittasin ja mehua oli 5 dl. Miten sitä ohjeen mukaan olisi 3 dl, kun keitin marjoja 20 minuuttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Parempi tietenkin, että mehua tuli enemmän eikä vähemmän!
      Nyt on viime tekokerrasta itsellänikin sen verran aikaa, mutta oletuksena tuossa varmaan on, että vesi höyrystyessään jonkun verran vähenee ja ettei pusertaessa saa kaikkea talteen. Ehkä olet pusertanut tehokkaasti ja/tai marjatkin erityisen mehukkaita - voit mitata tuon 3,5 dl mehua reseptiin ja ylijäämän nauttia vaikka juomana :)

      Poista
  3. Kuinkakohan pitä säilyvyys näillä karkeilla on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa sanoa säilyvyydestä varmasti, mutta lähtökohtaisesti tekisin vain sen verran, että parin viikon kuluessa söisi pois. Säilytys kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä (tai jääkaapissa, mutta silloin sokeroimattomina). Sokeriahan tässä lähinnä, ei siis varmaan huonoksi mee oikein käsiteltynä ja säilöttynä, mutta kuitenkin. Itsekin jemmaan marjat nyt pakastimeen ja teen sitten ennen joulua uuden satsin sen sijaan että valmistaisin nyt ison määrän kerralla säilöttäväksi :)

      Poista
  4. Innoissani tein tätä ja kaadoin mehun vuokaan. Kunnes tajusin, ettei sokerin lisäystä ollut ohjeessa ja se puuttui. Ei muuta kuin uusiksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, olen tosi pahoillani, että se jäi sinulta huomaamatta.
      Selkeyden vuoksi olen laittanut rivinväliä noihin muihin vaiheisiin nähden, mutta on siis tuossa keskellä:
      "Sakeaa mehua pitäisi olla noin 3–3 ½ dl.
      Kuumenna jäljelle jäänyt pihlajanmarjamehu kattilassa ja lisää sokeri.
      Lisää agar agar kiehuvaan mehuun sekoittaen."

      Täytynee korostaa sitä kohtaa, että ei mene helposti ohi.

      Poista
  5. Sokerin lisääminen hukkuu ainakin itselläni tuonne kahden mainoksen väliin. Piti pariin kertaan käydä etsimässä missä sokeri ohjeessa luuraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - onpa tylsästi sijoittunut mainokset. Käyn muokkaamassa tekstiä, jos asia korjaantuisi sillä.

      Poista