perjantai 2. huhtikuuta 2021

Ristipullat




Hot cross buns kuuluu monissa maissa pitkäperjantain perinteisiin. 
Taikina saa tummemman värinsä mausteista. Hedelmäinen herkku sisältää mm. rusinaa ja kandeerattuja appelsiinin kuoripaloja (tai muita hedelmäpaloja, esim. sukaatteja), ja kiiltävä pinta syntyy paiston jälkeisellä voitelulla aprikoosihillolla. Vaalea risti pullan pintaan saadaan pursottamalla kuvio vehnäjauho-vesiseoksella ennen paistoa. 


Saat n. 12 pullaa tällä ohjeella:


Taikina:
 3,5 dl maitoa
50 g voita

n. 10 g kuivahiivaa (tai 30 g tuorehiivaa)
10 dl vehnäjauhoa
1 tl suolaa
1,5 dl sokeria
2 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl jauhettua korianteria
0,5 tl jauhettua kardemummaa

1 kananmuna

75 g rusinoita
0,5 dl kandeerattuja appelsiininkuoria


Lämmitä maito kattilassa ja lisää voi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi (jos käytät tuorehiivaa, liuota se nesteeseen).
Sekoita vehnäjauhot, kuivahiiva, suola, sokeri ja mausteet isossa kulhossa. Kaada kananmuna ja neste jauhoseoksen keskelle ja sekoita kunnolla. Lisää lopuksi hedelmät (makusi mukaan, ohje suuntaa antava). Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia. 

Anna taikinan kohota liinan alla n. 45 min. Vaivaa taikinaa ja jaa se 12 osaan. Pyörittele pulliksi ja laita leivinpaperin päälle kohoamaan vielä n. 20 min.


Tee sitten taikina ristikuviota varten.

Ristikuvio:
1 dl vehnäjauhoa
~ 5 rkl vettä

Sekoita vehnäjauho ja vesi pienessä kulhossa. Koostumuksen tulee olla tahmeaa ja pursotettavaa - ei liian kuivaa tai liian löysää. Laita tasaiseksi sekoitettu seos pursotinpussiin, ja kuvioi pullat. Paista pullia 225 asteisessa uunissa keskitasolla n. 20 minuuttia, kunnes pullat ovat kypsiä ja kauniin värisiä.

Pinnalle:
n. 1 dl aprikoosihilloa (keitä hilloa kattilassa, jotta siitä tulee juoksevampaa ja paremmin levittyvää).

Kypsentämisen jälkeen voitele pullat aprikoosihillolla - näin saat kiiltävän pinnan pullille, sekä lisää hedelmäistä makeutta.



Ihanaa ja herkullista pääsiäisen aikaa kaikille! 😇






 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti