Meille pääsiäinen on joulun lisäksi vuoden kohokohta. Panostan perinteisiin ja kokeilen mielellään uusiakin muotoja, ja tykkään myös kokeilla vieraita perinteitä sekä luoda omia.
Pajunoksien koristelu ja siunauksen vieminen naapureille palmusunnuntaina on yksi perinne, johon on täytynyt sopeutua. Lapsuudessa kiersimme lankalauantaina trulleina, ja oksaakaan ei annettu palkkaa vastaan, vaan samalla noiduttiin vuodesta toiseen.
Noita-asukaan ei ole pakollinen, sillä virpomisperinteeseen kuuluu pyhäasu. Koska lapsilta kuitenkin odotetaan pukeutumista, niin jotenkin aina laittaudutaan.
Lankalauantaina olen sitten järjestänyt pääsiäismunien metsästyksen, ja useimmiten sisätiloissa. Pääsiäisenä sattui kuitenkin niin hyvä keli ja meillä on nykyisin turvallinen ja suojaisa kotipiha, että piilotin suklaamunia ympäri leikkipihaa, ja lapset etsivät niitä kuvavihjeiden avulla. Viimeiset pääsiäismunat kävi lapset piilottamassa vuoroin toisilleen, ja se vasta oli hauskaa:)
Joka vuosi maalaillaan ja koristellaan myös munia, ja ne, mitkä eivät rikkoudu säästän aina seuraaville vuosille koristeeksi. Niin ikään säästän meille jaetut oksat seuraavaan pääsiäiseen, jolloin lapset voivat jakaa niitä edelleen itse koristelemiensa lisäksi.
Juhlapöytään kuuluu lammasta tai karitsaa. Lisukkeet saattaa vaihdella, mutta kermaperunat, punaviinikastike ja karamellisoidut juurekset lienee varma valinta.
Kakku on aina kiva tehdä, kun on hyvä syy. Pääsiäisen lisäksi juhlimme nuorimmaisen 6 kk ja esikoisen 7-v. merkkipaaluja. Pasha on aika vakio jälkkäri pääsiäisenä, ja tällä kertaa se pääsi hieman muunnellusti kakuntäytteeseen, sillä pääsiäinen on niin täynnä herkkuja muutenkin, että jotain oli vähän yhdisteltävä. Pupu on maalattu elintarvikeväreillä sokerimassalle.
Tässä muutama meidän perinne. Lisäksi tietysti syömme hieman mämmiä, leivomme yhdessä ylösnousemusleivoksia ja käymme tapahtumissa jne.